Hovedorganisasjonen Virke regner med at 40.000 ansatte i varehandelen kan miste arbeidsplassene de neste årene de neste 10 årene. Noen analyse eksperter tror butikkdøden kommer på grunn av nettbutikker. Mangelen på parkering får ofte skylden. Med overskrifter som dette så er det ikke så rart at du sitter å tenker at det er på tide at også du får deg en nettbutikk. Men hvor skal du begynne.
Det kan koste fra 1500 i måneden for såkalte ferdig løsninger, eller ca. 350 000 for utvikling av helt unike løsninger.
Ferdig løsninger som mystore eller shopify annonseres som komplett nøkkelferdig løsninger. Men dette er en sannhet med modifikasjoner. For å sammenligne det med noe kan du tenke deg at disse løsningene er som å leie et butikklokale hvor alle møbler og kassasystem er på plass. Men du må male veggene, fylle opp med varer, prise alle varene, osv.
Utvikling av unike løsninger som bygges opp fra bunn er klart dyret enn ferdig løsninger. Men gir mulighet til å bygge butikken til dine behov. Her blir merkevaren din bedre ivaretatt nettopp fordi alle deler av løsningen kan tilpasses. Det er også fordeler ved tilpassing til salg og promotering av dine varer.
Begge disse løsningen har en rekke tilleggspakker som kan integreres i nettbutikken som integrering av regnskapsprogram, kassasystem, lagerbeholdning, transportløsninger, markedsføring i sosialemedier, analyse systemer (google analytics, osv).
At nettbutikk er billig er en myte
En nettbutikk lever ikke av seg selv! Det krever mye jobb å få dette til å bli lønnsomt. Du bør først finne ut hvilke av de 4 nivåene du kan gjennomføre 100%. Men husk at investeringen i utviklingen av selve nettbutikken er bare 47% av investeringen. For å få dette til å lykkes må du markedsfører butikken godt. Uavhengig av hvilket nivå du velger. Kundene dine må finne den nye butikken din, å du må få nettbutikken din til å bli en naturlig del av kundene dine sin handle rutine.
De som selger nettbutikk løsninger mener at alt er bedre på internett. De er opptatt av at på nette kan du trekke en mye større kundegruppen enn du gjør i en fysisk butikk. Dette er bare tull! Din nettbutikk bør være en forlengelse av din fysiske butikk. Du bør ha fokus på å gi din eksisterende kundegruppe bedre service og et utvidet tilbud. Målet er å være konkurransedyktig med andre som selger samme type varer til dine kunder. Når du er nr.1 i ditt nærmiljø kan du begynne å markedsføre deg mot kundene utenfor den eksisterende målgruppen din.
Det eneste forhandlingskortet til nettbutikker som ikke har fysiske butikker er prisavslag. Så ikke konkurrer på pris, konkurrer heller på hvem som tar best vare på kundene, hvem kan tilby dem mest for pengene, best på service. Bruk nettbutikken din til å invitere til kundekvelder og arrangementer i butikklokale ditt. Samarbeid med andre lokale aktører rundt deg for å trekke kunder.
Mersalg er den store steinen i nettbutikk maskineriet. Ingen har klart å få til mersalg på en nettbutikk på en bra måte. Dette er synlig hos mange av de stor kjedene som tilbyr varer billigere på nettbutikken sin enn i sine egne butikker. Dette gjør at for eks. Elkjøp taper store summer når de selger en TV på nette, men ikke får solgt ekstra høyttalere, strømkabel eller forsikring i tillegg. Dette er varer som har høy fortjeneste å som dekker tapet på fortjenesten når TVen er på tilbud å driver overskuddet når TVen er til full pris.
Vis vi heller snur dette rundt så får du en mye bedre strategi som gir økt fortjeneste til hele firma. Annonserer tilbud på nettbutikken som kun gjelder vis kunden kommer til butikken, Varen må betales i butikk!. Da får du kunden inn i butikken. Kunden må åpne lommeboka å betale, ergo er han/hun i kjøpe-modus å mer mottakelig for mersalg. Nå er det opp til dine selgere å få det til. «har du sett disse, de fikk jeg inn i dag» «Vil du ha med feste til den» «nå har vi også tilbud på»
Den menneskelige interaksjonen i butikken er viktig!